Nordisk vecka

Ett samarbete mellan 11 juridiska systerföreningar i Norden.

 

Om Nordisk vecka

Nordisk vecka är något av det roligaste och mest givande man kan engagera sig i som medlem i JF! Samarbetet arrangeras av det Nordiska sekretariatet, som består av representanter från hela elva juridiska systerföreningar i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Nordiska samarbetet syftar till att öka samhörigheten mellan systerföreningarna och hjälpa juriststudenter skapa ett kontaktnät av vänner och framtida kollegor i hela Norden.

I denna anda anordnar varje förening en så kallad Nordisk Vecka en gång per år. Uppsalas vecka sker traditionsenligt under sista veckan i september i samband med den årliga Juristbalen. 

 

En riktigt bra vecka

Till veckan bjuder värdföreningen in medlemmar från systerföreningarna att delta i studiebesök, föreläsningar och juridiska diskussioner på ett i förväg bestämt juridiskt tema. Kvällarna spenderas vanligtvis med social samvaro i form av sittningar och nattliv.

Veckorna börjar i regel på en onsdag, och kickas igång starkt med en hyttetur. Hytteturerna är fartfyllda gasquer med maskeradtema som hålls på ett torp ute på vischan eller i bergen, ofta med inslag av lekar och lagtävlingar. De följande dagarna ägnas åt föreläsningar och byråbesök som anknyter till det juridiska temat under dagen och massor av kul under kvällen i form av gasquer, utflykter och pubrundor.

Samtliga veckor är arrangerade att sammanfalla med varje förenings årliga juristbal, som äger rum under helgen. Till balerna är det balklänning och frack som gäller, och balbiljetten ingår i veckans pris! I anslutning till balen blir alla deltagare under högtidliga former tilldelade en medalj att fästa på sin frack eller klänning.

Veckorna avslutas traditionellt med en ”Sillis” – Sillisen är en avslappnad brunch tillika avtackningscermoni, där de nordiska gästerna tackar värdföreningen för veckan. Sillis är utan tvekan den bästa festen på hela veckan! Efter sillis är det efterfest hela dagen. Sedan far man hem fullkomligt slutkörd, lycklig, och med hjärtat fullt med Nordic Love.

Deltagande

Alla medlemmar i JF kan delta och anmälningarna till veckorna anslås löpande på Facebook. För att vara säker på att aldrig missa en anmälning, gilla internationella kommitténs FB-sida Nordiska Samarbetet Uppsala. Åker man på sin första Nordiska Vecka har man dessutom förtur framför de som har varit med tidigare.

Det bästa sättet att prova på en Nordisk Vecka utan att i princip lyfta ett finger är att engarera sig i Uppsalas Nordiska Vecka.

Om du är nyfiken på det Nordiska Samarbetet och vill veta mer, tveka inte att skicka ett mejl till intsek@jf-uppsala.se.