8 november 2018

Intervju med avgående styrelsemedlemmar

 

Är du nyfiken på hur det är att sitta i styrelsen i en studentkår i Sveriges bästa studentstad (sorry, not sorry Lund)? Då har du kommit rätt, här berättar vice ordförande, kommunikationsansvarig och ordförande för sociala utskottet om hur allt började, och om hur det har varit att sitta i styrelsen. 

Vice ordförande – Andreas Larsson

Hur kommer det sig egentligen att du valde att börja engagera dig i JF?

Allt började med recceveckan, faktiskt. Jag var fadder när jag började T2 och rycktes med så hur kul det var, och fick mersmak med stort M. Så jag blev klubbverkare, kort därefter sökte jag och blev reccekommitté tillsammans med två av de som jag hade faddrat med, och fortsatte på den inslagna linjen och hipp som happ satt jag på fyra ämbeten när jag hade åtagit mig att bli ledamot i valberedningen och köksmästare redan min andra termin som ämbetsman. Summa summarum så fastnade jag i JF väldigt fort av två anledningar: dels för att jag började engagera mig samtidigt som mina bästa vänner och blev alla lika insyltade, dels för att jag kände mig så otroligt välkomnad in i JF-gemenskapen. Det är just den gemenskapen som är varför det känns lite som att komma hem varje gång jag går in genom dörren på Jontes stuga, och säger “hallå i stugan”.

Varför sökte du just vice ordförande?

JF hade gett mig så otroligt mycket under ett drygt års tid att jag kände ett starkt driv för att ge all den energi och kärlek jag hade fått från JF tillbaka till JF. Utifrån det perspektivet kändes det som att man som vice ordförande hade bäst chans att lyckas med detta, då man har det interna ansvaret, ett förvisso luddigt ansvarsområde, men som utan tvivel innefattar ansvaret för att ämbetsmännen ska trivas och må bra.

 

Vad har varit ditt stoltaste ögonblick som vice ordförande?

Mitt bästa/stoltaste ögonblick var nog ämbetsmanna-avslutningen i våras när vi ställde till med grillning, parkhäng och lekar i Eko-parken tillsammans. Det värmde ett gammalt vice-hjärta att se gemenskapen ämbetsmännen emellan.

 

Utöver det har jag svårt att peka ut något enskilt ögonblick, jag går runt och är väldigt stolt över JF mest hela tiden, stolt över alla insatser våra ämbetsmän gör, stolt över alla krafttag de tar för att JF ska utvecklas, och stolt över att de har låtit mig vara med och leda JF framåt. Det gör mig stolt.

 

Vissa skulle kunna påstå att vice ordförande är den som leder JF egentligen; andra är mer diplomatiska och säger att vice har en lika stor roll som ordföranden. Håller du med, och vad som ordföranden får göra skulle du också vilja göra?

100%, utan mig skulle det här skeppet sjunka snabbare än en blykula i Vänern. Skämtåsido, vi lägger ungefär lika mycket tid på JF, och har hittat en ansvarsfördelning som passar oss båda, jag sköter det mer administrativa ledarskapet internt medan Anna är vårt ansikte utåt, och leder JF på de flesta andra sätten. Det jag skulle vilja ha gjort mer är att hålla tal, jag tycker om att prata, för mycket enligt vissa, och tycker det är kul att stå på scen. Så det har jag saknat lite kanske.

Så, dina ansvarsområden är ekonomi och det ”interna ansvaret”. Ekonomi fattar man ju vad det är, men vad gör man egentligen som internt ansvarig? Vad är det bästa med att vara internt ansvarig?

Jag brukar (med kärlek) referera till mitt ämbete som styrelsens (och JF:s) slasktratt. Jag har en hel drös av ansvarsområden som medlemmar, brand, nycklar, larm osv. Min favoritdel av ämbetet har varit att vara mitt i smeten hela tiden att vara någon slags viktig kugge som hjälper andra kuggar att snurra, att hitta lösningar på hur man gör andras ämbetsutövande lättare. Det kan göras på flera olika sätt som att sammankalla förmansnätverket eller genom att upprätta interna dokument som överlämningspolicyn.

 

Kommunikationsansvarig – Matilda Lindgren:

Hur kommer det sig att du valde att börja engagera dig i JF?

Under min reccevecka blev jag förundrad över vilken stor och pampig verksamhet JF har. Framför allt blev jag intresserad av att engagera mig i recceveckan själv så jag sökte till kommittén. Dessutom tyckte jag att PR lät kul eftersom jag pluggat retorik tidigare och är intresserad av vilka budskap som uppfattas på vilket sätt, så jag sökte det ämbetet också.

Varför valde att du att söka till just kommunikationsansvarig?

Efter mitt engagemang i PR-gruppen ville jag pröva mina ledarskapsvingar. Jag har alltid tyckt om att ta kommando och ha kontroll över situationer, och ledarrollen har varit en naturlig del i mitt tidigare arbetsliv. Jag tyckte att det skulle vara inspirerande att leda ett helt utskott och forma det, med tanke på att det var ett relativt nytt utskott. Kommunikation är också något som alltid förändras, och det dynamiska arbetssättet lockade mig.

Vad har varit ditt stoltaste ögonblick under året som kommunikationsansvarig?

Mitt stoltaste ögonblick är nog när hade mitt första utskottsmöte. I princip alla poster var tillsatta och alla ämbetsmän var peppade på att skapa något tillsammans: PR utbildade sig i photoshop och skapade nya affischer och headers, Merch jobbade på att ta fram nya tröjor, PJ fick en nytändning i att marknadsföra sig själva, Podden sprudlade av idéer och Mediagruppen skaffade ny utrustning och började producera nytänkande filmer. Det är den bästa av känslor som ledare, att känna att alla under sig känner sig sporrade att jobba på och skapa något tillsammans.

Mycket av JF:s marknadsföring sker på sociala medier, där många förvisso spenderar mycket tid, men där man också scrollar förbi en hel del. Hur skär man egentligen igenom bruset?

Att få uppmärksamhet bland all annan marknadsföring är den största utmaningen för JF:s marknadsföring skulle jag säga. Under året har jag lärt mig att det mest effektiva är att göra nytänkande marknadsföring, som händelser på instagram eller meet & greets där man får träffa det riktiga JF: ämbetsmännen. Ibland kan det vara frustrerande att inte få genomslag med marknadsföring, men samtidigt som man vill

Som kommunikationsansvarig är det du som är ytterst ansvarig för JF:s marknadsföring, har du någon favoritreklam?

Jag är svag för IKEA:s reklamfilmer just nu. De är duktiga på igenkänningsfaktor och sätter fingret på varför de är en del av vardagen. Min favorit är den när en dotter är upprörd och stänger in sig på toaletten, medan pappan sätter sig på en IKEA-pall utanför och väntar. Den filmen utrsålar något sentimentalt och vackert, och konstruerar en känsla som de flesta känner igen från barndomen som man inte glömmer i första taget.

 

 

Ordförande för sociala utskottet – Stefany Tannous

Hur kommer det sig att du valde att börja engagera dig i JF?

Det var faktiskt inte så planerat. Jag hade en kursare under T1 precis blivit invald som vice recceförman till vårterminens vecka och de saknade en assistent, så jag bara körde och slänge mig in i reccekommittén lagom till att jag skulle börja T2. Efter en vecka som Cleo(patra) och reccar i hundratalen var jag fast i den gemenskap som JF är. 

Varför valde du att söka just ordförande för sociala utskottet?

Tanken slog mig under det året jag var klubbmästare. Jag hade under det året jobbat intensivt med verksamheten på Jontes stuga och ville sen gå vidare till att jobba med hela den sociala verksamheten! Jag var så nyfiken på hur det vore att leda ett så stort utskott med så många olika verksamheter och det kändes som ett naturligt nästa steg för mig. 

Vad har varit ditt stoltaste ögonblick som ordförande för sociala utskottet?

Mitt stoltaste ögonblick är nog två tillfällen, om jag får välja två? Det ena är årens bal på slottet som inte kunde ha blivit bättre. Kvällen var underbar. 

På delad förstaplats kommer också det utskottsmöte jag hade med ”mina” ämbetsmän i slutet av vårterminen. Engagemanget och diskussionerna under det mötet ledde till att vi nu utökar sociala utskottet med fler ämbeten och fler evenemang.

Jag har förstått att du älskar Jontes stuga mer än de flesta, jag har till och med hört att du spenderar mer tid där än hemma. Vad är det egentligen som är så fantastiskt med Jontes?

Vad är det inte? Föreställ dig en stuga mitt i centrum, där du har tillgång till gratis kaffe och gott sällskap när du än går dit. Ett ställe där du planerat allt från reccevecka till bal och träffat en kärlek eller två. Det är Jontes stuga!

JF:s nya sångbok släpptes i höstas, och är nu den givna accessoaren varje gasque och bal; vilken är egentligen den bästa sången under en sittning?

Den sången som innebär att jag får börja smaka på vinet! (Får jag svara så?)

Frågor om ämbetena eller stämman, kontakta:

Max Karlsson
Max Karlsson
Vice ordförande tillika ekonomiansvarig
Simone Andersen
Simone Andersen
Kommunikationsansvarig
Rasmus Knutsson
Rasmus Knutsson
Ordförande för sociala utskottet