Ny student

Ny student

Väkommen till Uppsala och den bästa juristutbildningen! Här hittar du all information om recceveckan. Just det, i Uppsala benämns "ny student" med det latinska ordet recentior som förkortas recce - ett ord du kommer att stöta på en hel del i början.

Recceveckan

Grattis till antagningen och till en början på något fantastiskt! Antagligen har du hundratals frågor, och vi vill naturligtvis göra allt för att besvara dem samt göra dig taggad inför att bli jur. stud i Sveriges bästa studentstad.

Därför arrangerar Juridiska Föreningen i Uppsala en reccevecka i början på terminen, för att du ska få lära känna så många nya människor som möjligt samtidigt som du bekantar dig med Uppsala. Vi lovar dig att det är en underbar studentstad!

Recceveckan är alltså en vecka just för dig! Det innebär att vi ser till att du ska trivas och ha det bra. Ledorden är för oss att känna sig trygg, ha kul och skaffa vänner för minst hela utbildningen.

Höstens reccevecka startar den 22 augusti med uppsamling och välkomstföreläsning i Hörsal 3 på Ekonomikum kl. 12.15. Därefter fortsätter veckan med lekar, tävlingar, spex, utekvällar och förhoppningsvis många nya vänskaper! Recceveckan avslutas med reccegasque den 3 september och efterföljande brunch den 4 september.
Mer information hittar du i reccefoldern: http://docdro.id/eZFtRSu
Här kan du anmäla dig till recceveckan redan nu: http://goo.gl/forms/XOxXRXRMXZO01Yp82Togafest
En festlig kväll
Gasquespex med kärlek
Uppdragsdag
Lag Topgun
Gasqueigt
Reccegasque

 

Kurslitteratur

Kurslitteratur som ges ut av Iustus förlag säljer Juridiska föreningen till ett väldigt bra pris på Jontes stuga, där hittar du även den gröna lagboken till bästa pris. En lista på samtliga böcker som säljs finns här.

För begagnad kurslitteratur ska du kolla in annonsplatsen, där du kan hitta annonser på begagnad kurslitteratur eller lägga ut en köpannons helt gratis.

Blåa, gröna, svarta eller röda lagböcker kommer du sannolikt att välja mellan, eller egentligen de två förstnämnda. Valet är helt personligt. Men de flesta studenter använder den gröna lagboken som är billigare och lättare. Den blåa innehåller flera lagar och är lite dyrare, men är kanske lite snyggare.

 

Uppstartsprogrammet

För dig som vill ha vägledning och en smidig övergång till studentlivet i Uppsala erbjuds ett mentorskapsprojekt, där du tillsammans med en äldre elev träffas under din första termin. Läs mer här.

 

Boende

Har du inte lyckats skaffa boende än? Oroa dig inte, för det löser sig mycket snabbare och lättare än vad man tror. Men för att hjälpa dig på traven vill vi ge dig några tips.

Studentstaden förvaltar studentbostäder i Uppsala och i början av terminerna brukar de ha ett antal lägenheter som lämnar reccar förtur. Kötiden beräknas i ködagar, vilket innebär att du bör ställa dig i kö så snart du kan. Bostäderna ligger centralt och det finns både lägenheter och korridorsrum. www.studentstaden.se

Heimstaden förvaltar bl.a. studentbostäder i det (ö)kända Flogsta. Låt dig dock inte skrämmas, det är inte så farligt som Flashbackskribenterna påstår. Här upplever du studentlivet till fullo. Heimstaden tillämpar inga ködagar och således är det lite enklare att få bostad. Både lägenheter och studentkorridorer finns. www.heimstaden.se

Rikshem förvaltar inte studentbostäder, utan vanliga hyreslägenheter vilket gör att kötiderna är längre. Däremot finns det ofta lägenheter som hyrs ut på begränsad tid, även kallad rivningskontrakt. Det är lägenheter som ska renoveras och därför har de befintliga hyresgästerna flyttat ut. Man vet därför inte exakt hur länge man får bo kvar, det är inte ovanligt med en tid på två till tre terminer. Dessa kontrakt är också enklare att få. www.rikshem.se

Nationer förvaltar även de studentbostäder. Här räknas oftast kötiden på antal terminer man har varit medlem, samt med extrapoäng som förvärvas genom engagemang. www.uppsalastudent.com

Blocket är en stor annonsplats för privata hyreslägenheter, i första och andra hand. Men glöm inte bort att vara kritisk till innehållet. Det finns oseriösa annonsörer. Ett alternativ är att lägga upp en annons på sig själv som bostadssökande, något som fungerar bättre än vad man tror.

Facebook här finns flera grupper för bostadssökande, ofta är det andra studenter som vill hyra ut sin bostad på grund av utbytesår o.d. Exempel på en sådan grupp är Bostad Uppsala.

Vänner är underskattade i bostadshänseendet, det är inte ovanligt att de känner någon som vill hyra ut sin bostad.